Sinds 1998 - 20 jaar ondernemen op het WEB
Open
X

Domeinnaam.

Succesvol ondernemen ? Begin met de juiste domeinnaam !
Een goede domeinnaam zorgt voor veel bezoek en een goede omzet uit uw website.

Spontane bezoekers die op een domeinnaam afkomen
Algemene namen of bekende namen van bedrijven zullen spontane bezoekers opleveren die in de betreffende producten, diensten of bedrijven geinteresseerd zijn. Deze bezoekers zijn blijkbaar doelgericht naar iets op zoek, en hebben daartoe bewust een domeinnaam ingetikt. Een unieke kans op een nieuwe klant!

Kans op hoge positie in zoekmachines
U wilt natuurlijk gevonden worden als potentiele klanten bepaalde trefwoorden intikken in zoekmachines zoals Google, Yahoo, Ilse, enz. De volgorde van de zoekresultaten wordt bepaald door diverse factoren, waarbij de domeinnaam vaak een beslissende invloed heeft. De domeinnaam die overeen komt met het gezochte trefwoord zal een grote kans geven op een toppositie in de resultaten, dus veel extra klanten opleveren!

Kan de naam goed onthouden worden? 
Een algemene productnaam zal als domeinnaam veel beter onthouden worden dan een bedrijfsnaam. Ook kan de naam veel eenvoudiger in een gesprek of telefonisch doorgegeven worden, zonder verwarring over de schrijfwijze.

Waarde neemt toe na gebruik
Als een domeinnaam gebruikt wordt zullen steeds meer mensen de naam gaan kennen. Ook zullen er vaak links naar de naam op websites voorkomen, of wordt de naam in andere publicaties genoemd. De naam wordt ‘bekend’, waardoor de waarde zal stijgen.


Berekening van de waarde

De exacte waarde van een domeinnaam voor een onderneming is niet zo eenvoudig te bepalen. Het volgende rekenvoorbeeld kan u op weg helpen:

Voorbeeld: videocamera.nl
Het aantal spontane bezoekers op deze domeinnaam bedraagt circa 20 per dag. Dat zijn circa 7300 spontane bezoekers per jaar.

Als van elke honderd mensen er eentje een videocamera koopt zult u dus 73 extra videocamera’s per jaar verkopen door deze domeinnaam.

Stel dat u per camera EUR 150,= verdient, dan maakt u door deze domeinnaam een jaarlijkse extra winst van EUR 10950,=.

Stel dat u een bedrag leent en daarmee een domeinnaam koopt. Dan zult u rente moeten betalen over het bedrag dat u hiervoor leent. Omdat u natuurlijk een behoorlijke winst wilt maken is het redelijk als u slechts 1/3 deel van de extra winst uitgeeft aan de rente op de lening, en 2/3 deel uiteindelijk zelf behoudt. U kunt dus in dit geval EUR 3650,= per jaar aan rente uitgeven. Als u 6% rente moet betalen over een lening kunt u dus de waarde van de domeinnaam voor uw onderneming stellen op:

EUR 3650 / 0,06 = EUR 60833,= 

Kortom, een verkoper van videocamera’s zou deze domeinnaam kunnen kopen voor een bedrag van EUR 60833,=. Hij zou dan ieder jaar een extra winst genereren van EUR 10950,=. Daarvan betaalt hij een bedrag van EUR 3650,= aan rente, en behoudt uiteindelijk zelf een extra winst van EUR 7300,=

Omdat een domeinnaam meer waarde krijgt na verloop van tijd is het niet nodig om op de waarde van de naam af te schrijven. Feitelijk verdient u extra geld doordat de domeinnaam steeds meer geld waard zal worden!

In dit voorbeeld hebben we er geen rekening mee gehouden dat u door de betere positie in de resultaten van zoekmachines nog veel meer extra klanten zal kunnen aantrekken. Bovendien zullen tevreden klanten wellicht vaker iets bij u kopen, en daardoor extra omzet genereren waarmee hier geen rekening is gehouden. Uw werkelijke winst zal dus veel hoger liggen dan hier berekend is. Het is heel goed mogelijk dat u via zoekmachines 100 bezoekers per dag extra aantrekt. U kunt dan zelf berekenen dat uw jaarlijkse extra winst EUR 65700,= zal zijn, terwijl het bedrag dat u jaarlijks aan rente betaalt gelijk blijft!

Een domeinnaam vertegenwoordigt dus een grote waarde. Daarom koppelen grote ondernemingen vaak meerdere domeinnamen aan hun websites, en zijn zij bereid daar fors in te investeren. Een domeinnaam is een waardevol marketinginstrument dat zijn waarde behoudt. Als u adverteert in een blad moet u telkens opnieuw betalen voor een advertentie, een domeinnaam betaalt u eenmaal en blijft dan tot in lengte van dagen nieuwe klanten aantrekken!